Creativiteitslab Landgoed Wickenburgh

Het atelier is onder architectuur gebouwd samen met Arconico architecten Rotterdam.

Het was best bijzonder dat we toestemming kregen van de Rijksdienst voor monumentenzorg, aangezien het hele landgoed een monument is. Gelukkig konden ze inzien dat het contrast de historische waarde alleen maar meer onderschrijft. Had je een meer historiserende bouwstijl gekozen, dan zou je over 50 jaar, als het gbouw meer versleten is, toch kunnen voelen dat er iets niet klopt. Nu is helder dat het een toevoeging is.

 

Ja, en als je dan een ontwerp mag maken, hoe kies je dan uit al de mogelijke vormen?

Een atelier bouwen is ruimte scheppen met licht en beschutting om je terug te kunnen trekken om te werken vanuit je bron. Ruimte is mijn hele leven al een intrigerende inspiratiebron geweest. De meest eenvoudige manier om een ruimte te scheppen is voor mij een kubus, de vorm die ik ook in veel beelden terug heb laten komen.

We mochten 100m2 bouwen, maar een gebouw van 10 m hoog? Dat leek me geen fijne ruimte om in te werken. De architekt heeft mij volkomen verrast: hij koos voor een stramien van 3 x 3 m, liet het gebouw voor 1/3 in de grond zakken en de meters die over waren schoofhij als een lade op de eerste etage naar binnen. 

Hiermee ontstondn direkt heel functionele ruimtes: de ruimte stofvrij boven, te bereiken met de trap buiten. De kelder, donker en prachtig voor fotopresentaties op de beamer. 

Nog steeds geniet ik en velen met mij, elke dag van dit wonderschone en lichte gebouw waar het heerlijk werken is.

Hieronder het atelier en het uitzicht rondom het atelier.